Bepalend voor het functioneren van de installatie is de onderlinge samenhang van de verschillende componenten. Daarom vergt het ontwerpen van een bodemenergiesysteem een integrale benadering op basis van de BOAG-systematiek. BOAG staat voor:
Bron:
Dit is de bron van warmte en koude in de bodem die door het bodemenergiesysteem wordt gebruikt als basis om te voorzien in de energievraag. Hiervoor kunnen ook andere bronnen van omgevingswarmte worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld asfaltcollectoren of een oppervlaktewaterlichaam.
Opwekking (of omzetting):
Hiermee worden de apparaten bedoeld die de bronenergie omzetten naar het gewenste temperatuurniveau om de warmte en koude te kunnen afgeven in het gebouw. Voorbeelden van deze apparaten zijn een warmtepomp, een CV-ketel of een koelmachine. Deze apparaten gebruiken naast de thermische energie uit de bron dus ook andere vormen van energie, bijvoorbeeld gas, elektriciteit en zonlicht.
Afgifte:
Dit zijn de voorzieningen in het gebouw die warmte of koude afgeven aan de ruimtes. Voorbeelden hiervan zijn een radiator, luchtbehandelingskast of vloerverwarming.
Gebouw en gebruikers:
De energievraag is afhankelijk van de gebouweigenschappen en het gebruik van het gebouw. Denk bij dat laatste aan de interne warmtelast, de hoeveelheid glas in de gevel, de isolatiewaarde, het gewenste comfortniveau in het gebouw, etc..
Voor een integrale benadering dient men zich te realiseren dat het bodemenergiesysteem aan het einde van de keten zit en reageert op de vraag vanuit het gebouw. Met andere woorden: uiteindelijk bepalen de warmte- en koudevraag in het gebouw het ontwerp en de inzet van het bodemenergiesysteem. Dit is hetzelfde als bij een CV-ketel, met als verschil dat het aardgasnet onbeperkt aardgas levert. Een bodemenergiesysteem heeft echter te maken met een beperkte voorraad koude en warmte. Deze voorraad is afhankelijk van de hoeveelheid thermische energie die in het voorafgaande seizoen in de bodem is geladen. Om maximaal te kunnen profiteren van deze energie, moeten de verschillende componenten van het systeem goed op elkaar afgestemd zijn en optimaal samenwerken.
Text ontleend aan cahier “Bodemenergie warm aanbevolen”.